Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A hitetlenség mindent átható jellege
  2016-07-09 12:48:29, szombat
 
  A pokol tanulmányozásának második okát az ezzel kapcsolatos hitetlenség mindent átható jellege szolgáltatja. Ha mindenki elfogadná létezését, ha a legtöbb ember hinne a pokol létezésében és pontosan informált lenne vele kapcsolatosan, akkor valószínűleg nem kellene annyi időt töltenünk tanulmányozásával. Ellenben nemzedékünkben majdnem teljesen elsorvadt a pokol valóságába vetett hit.
Három, különféle színtű hitetlenséget különböztethetünk meg.
Először a közönséges gúnyolódással találkozunk. Néhány évvel ezelőtt egy helyi általános iskolában rendezett koncertre igyekeztem feleségemmel együtt, ahol a gyermekek rövid zene- és színdarabokat adtak elő. Az este kellemesen telt mindaddig, míg, nagy meglepődésünkre, néhány gyermek ördögnek öltözve jelent meg a porondon, papírszarvakkal és farokkal cifrázva. A színpadon felvonulva a pokolról énekeltek, miközben a hallgatók kitűnően, fergetegesen szórakoztak. Kitörő kacagás kísérte az eseményt, miközben mi magunk a fejünket ráztuk. Krisztus szavai majdnem hallható visszhangként csengett fülünkben: ,,Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsinyek közül, a kik én bennem hisznek, jobb annak, hogy malomkövet kössenek a nyakára, és a tenger mélységébe vessék." (Máté 18,6). A legtöbb ember számára a pokol csupán egy tréfa.
Vagy, legjobb esetben, egy ügyes reklámfogás. Napilapjainkban és tévéadóinkban csak azok számítanak kárhozottaknak, akik nem engedhetik meg maguknak a reklámozott termékeket. Eszerint a mennyország csokikockák falatozásából, illatszerek használatából vagy új gépjárművek birtoklásából áll. A közelmúltban tett amerikai látogatásunk során megálltunk egy turistaközpontnál, ahol reklámlapot kaptunk egy vendéglőről, amely jelenleg egy korábbi templom épületében működik. Ez egy furcsa gondolatot ébresztett az új tulajdonosok agyában. A reklámszöveg így kezdődött: ,,ami az ételt illeti, annyira mennyei, hogy csupán bűnös lehet. A főszakácsunk a legfrisebb hozzávalókat használja, hogy lélekemelő menűt készítsen. Ahogyan Éva kísértésbe vitte Ádámot, mi is a legédesebb desszerttel akarjuk önöket kísértésbe vinni. Képzeljen el egy ördögi csokis eksztázist ..." és így tovább. Befejezésként ez áll: ,,Kellemes hangulatot és Isten áldását kívánjuk." Nem kell több példát sorolnom ezekből az istenkáromlásokból. A pokol humorosnak tetszik, és akik valóban hisznek benne, azok nevetsegések vagy kerülendők, de inkább mindkettő. Közönséges gúnyolódás tárgya lett e kérdés.
Másodszor, a pokolt elutasítják azok, akik komolyan elgondolkoztak felette. A népi kultúra minden üres fecsegésének és felszínességének közepette még vannak olyanok, akik komolyan gondolkoznak. A Krisztuson kívül levők lelki halottak; gyűlölik Istent; vakok és ferdék értelmi tevékenységeikben. Mindez igaz. De közöttük is vannak tájékozott, gondolkodó férfiak és nők, akik komolyan reflektálnak a fontos kérdésekre. Számukra a pokol gondolata erkölcsileg undorító és valódi felháborodást vált ki bennük. Primitív babonaságnak vélik, durva mumusnak, amelyet az önkényes egyház hiszékeny követőinek ijesztgetésére és manipulálására használ. Bertrand Russel filozófus írta: ,,Úgy érzem, hogy nincs egyetlen igazán mélyen humánus személy, aki hinni tudna az örök büntetésben. Ez a tan csempészte be világunkba a kegyetlenséget és ajándékozta meg világunkat nemzedékeken át tartó kegyetlen tortúrákkal."
Sokan azok közül, akik között élünk és dolgozunk megvetnek minket a pokol létezésébe vetett hitünkért. Bárhová megyünk a modern világban, olyan intelligens emberek vesznek körül, akik az ilyen hitet elvetendőnek és gonosznak tartják. Később meglátjuk, hogy miért gondolkoznak így. De valóban látnunk kell, hogy mennyire kifogásolt tanításról van itt szó.
Harmadszor, és ez a legtragikusabb és a legmeglepőbb, ezt a tanítást megkérdőjelezik egyes evangéliumi hitű személyek is, akik pedig vallják, hogy hisznek a Bibliában, mint Isten ihletett Igéjében. Az nem olyan feltűnő, ha a liberális teológusok elvetik a pokol gondolatát, és sokáig tették is ezt. De sok vezető evangéliumi hitű személy kezdte ki újabban azt a tanítást, amely a keresztyén egyház egyöntetű hitvallásához tartozott több mint tizenkilenc évszázadon át. Elfordulnak az ortodoxiától és odafordulnak az anihiláció vagy a ,,feltételes halhatatlanság" tanításhoz, miszerint csak az igazak élnek örökké és Isten megengedi majd egy bizonyos időszakban, hogy a megtéretlen gonoszok semmivé váljanak.
Ez a furcsa elmélet helyet szorított magának a fő keresztyén áramlatokban és legalább olyan tiszteletre tart igényt, mint a hagyományos tanítás. Nagy-Brittaniában, egy közelmúltban készített befolyásos riport így szólt: ,,hisszük, hogy a hagyományos és a feltételes elméletek közötti vitát inkább másodlagosnak, mintsem elsődlegesnek kell tartanunk az evangéliumi teológiában." Majd folytatja: ,,Úgy látjuk, hogy a jelenlegi Evangéliumi Alliansz Hitvallása teret biztosít úgy a hagyományos, mint a feltételes halhatatlanság értelmezéseknek." John Stott azzal tűnt fel, hogy megkérdőjelezte az ortodox látást: ,,a gonoszok végső megsemmisülését legalább egy hiteles, bibliailag megalapozott alternatívának kellene elfogadni az örök tudatos gyötrelem tanításához." Philip Edgcumbe Hughes keményen fellépett az örök büntetés tanával szemben: ,,Az új ég és az új föld létrejöttével, amikor minden helyreáll, nem lesz többé hely a sötétség és halál egy második királyságának ... Amikor minden mindenekben lesz ... hogyan képzelhető el, hogy létezhet majd a teremtés egy olyan részlege, amely nem tartozik majd ehhez a teljességhez és magával a létezésével már ellentmond ennek?" A gonoszok végső sorsát illető nézete félreérthetetlen: ,,a sors, amelyet maguknak szabtak, a kiirtás feneketlen mélységébe taszítja őket reménytelenül." Más írók egy ,,post-mortem evangélizálásra" utalnak, ami arról szól, hogy lesz egy hitrejutási alkalom azok számára, akik nem hallották az evangéliumot földi életük során. Clark Pinnock az ún. ,,inklusszivizmus" felé hajolt, ami arról szól, hogy Isten megbocsát a más vallások követőinek és befogadja azokat, akik a nekik adott világossághoz híven éltek."
Ezek az emberek nem csak hogy megkérdőjelezik a pokolt, hanem egyesek istenkáromló hévvel támadják a bibliai tanítást. John Wenham, az ógörög nyelv és az Újszövetség ismert evangliumi tudósa, a következőket állította egy 1991-ben rendezett konferencián: ,,hiszem, hogy a végnélküli gyötrelem egy förtelmes és a Bibliától idegen tanítás, amely egy szörnyű teher volt az Egyház tudatában több évszázadon át és egy szégyenfolt az evangélium terjesztésében. Valóban boldog lennék, ha még halálom előtt hozzájárulhatnék a teljes eltörléséhez." Clark Pinnock még ennél is tovább megy: ,,A végtelen testi és lelki gyötrelemről szóló tanítás a pokolról egy gyalázatos tan, egy teológiai és erkölcsi gazság. Hogyan képesek a keresztyének egy ilyen kegyetlen és bosszúálló istenséget kivetíteni? Minden bizonnyal egy isten, aki ilyesmire képes, inkább Sátánhoz hasonlít, mint Istenhez." Ezek számára erkölcsileg tűrhetetlen az örök gyötrelem, mivel az Istent szörnyként mutatja be, aki végtelen szenvedéssel sújtja a szerencsétlen áldozatokat.
Ilyen méretű megkérdőjelezés és hitetlenség láttán, az Úr népe könnyen elsodródhat. Megkísértheti őket a gondolat: ,,Nos, ezek mind okos emberek, nagy tudósok, kiemelkedő egyházi vezetők és a pokol valóban kellemetlen tanítás. Nem lehetséges-e, hogy nekik van igazuk? Lehet, hogy új világosságot nyertek, nekünk pedig követnünk kellene őket."
Ahol az evangéliumi keresztyének hisznek a hagyományos tanításban, sokszor apologetikai jelleggel teszik. Vajon igaz a hallgatóit figyelmeztető prédikátor mondása: ,,Akik nem fordulnak Krisztushoz súlyos eszkatológiai elágazásokat fognak szenvedni"? Akár igaz, akár nem, jól ábrázolja a kortárs igehirdetés félénkségét. A modern evangéliumi teológia számos kötete mindössze néhány oldalt szán a pokol tanára. A pokolt tagadják, felhígítják, mellőzik vagy zavaró családi titokként kezelik, amit nem illik nyilvánosság előtt említeni.
Miért kell nekünk a pokolra gondolnunk? Mert nagyon fontos tanítás. Mivel ki van téve a világ és a névleges egyház alattomos és állandó támadásának. Luther Márton definíciója szerint a jó katona az az ember, aki ott harcol és áll meg, ahol a leghevesebb a csata. Könnyű katonának lenni békeidőben, a kifényesített fegyvert csillogtatni, kellemesen felvonulni a színes egyenruhában. Nem igazán nehéz őrségben állni a harcmező egy csendes, félreeső részén. De a legelkeseredettebb csata vérfürdőjébe és veszélyébe bemerészkedők közül kerülnek ki az igazi hősök.
Csata dúl egy tanítás körül. Az ördög tűz alá vette. Ügyes és meggyőző emberek, egyesek közülük megérdemelten szereztek maguknak nevet az ortodoxia megvédésében, most Isten igazságának megbuktatásán fáradoznak. Ez nekünk éppen elég indok a pokolra gondolni. Nem merészelünk elmenekülni. Könnyen előfordulhat, hogy egyes tanítások evszázadokra elvesznek. Megtörtént ez már korábban is. Magát az evangéliumot ferdítették és süllyesztették el. Évszázadokon át, nemzedékek sora halt meg bűneiben mivel a keresztyének nem harcoltak az igazságért. Azt akarjátok, hogy gyermekeitek olyan világban nőjenek fel, amelyben senki nem hisz a pokolban és azt az elmúlt korok babonaságának tekintik? Tudnunk kell, hogy mit hiszünk és miért hisszük. Biztosaknak, szilárdaknak és világosaknak kell lennünk, hogy megnyerjük a csatát és életben tarthassuk ezt a tant. (folytatjuk)

Edward Donnelly
 
 
0 komment , kategória:  Menny és pokol  
Címkék: félreérthetetlen, felszínességének, hozzájárulhatnék, papírszarvakkal, megsemmisülését, meglepődésünkre, megkérdőjelezés, megkérdőjelezik, evangélizálásra, megkérdőjelezte, értelmezéseknek, megbotránkoztat, inklusszivizmus, napilapjainkban, kegyetlenséget, manipulálására, terjesztésében, legtragikusabb, alternatívának, ijesztgetésére, halhatatlanság, elgondolkoztak, nemzedékünkben, kárhozottaknak, süllyesztették, másodlagosnak, gúnyolódással, figyelmeztető, színdarabokat, hitvallásához, babonaságának, kifényesített, birtoklásából, használatából, falatozásából, tévéadóinkban, pokol tanulmányozásának, ezzel kapcsolatos, legtöbb ember, pokol létezésében, pokol valóságába, közönséges gúnyolódással, helyi általános, gyermekek rövid, este kellemesen, színpadon felvonulva, pokolról énekeltek, hallgatók kitűnően, fejünket ráztuk, tenger mélységébe, pokol csupán, ügyes reklámfogás, Ahogyan Éva, Bertrand Russel, Evangéliumi Alliansz Hitvallása, John Stott, Philip Edgcumbe Hughes, Clark Pinnock, John Wenham, Luther Márton, Edward Donnelly,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Beney Zsuzsa - Tavasz  Szent György napi hiedelmek, s...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Két tekintet van  Esti kép  Április 22. a Föld napja,  Ahogy emelkedik a rezgés...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki a sorsa útján jár, gyakran...  Életművészet  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Messziről jött ember  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak arcok  Két ember becsülete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Muratáj  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bizonyos kulturális szint nélk...  Szép estét kedves látogatóimna...  Egyszerűen  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Aki szeret, annak senki sem id...  Szent György nap  Gondolatok az életről és szere...  Föld napja április 22  Facebookon kaptam Gizike bar...  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Tehetségtelen gyerek nincs.  Beney Zsuzsa  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma  Fodor Ákos költő,  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Szent György nap  Föld napja április 22  A föld szépségéért  Aki szeret, annak senki sem id...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az elfogadásnak...  Föld napja április 22  Bizonyos kulturális szint nélk...  Facebookon kaptam  Minden gyerek jó.  Beney Zsuzsa - Tavasz  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ázzal aki csak szép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Beney Zsuzsa  Gárdonyi Géza - Április végén  Volt egy...  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az idő elsodorja létezésünk  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam  Mindenünk, amink van, amit sze...  Facebookon kaptam  Minden szülő a lényével nevel.  Facebookon kaptam Krisztinától 
Bejegyzés Címkék
pokol tanulmányozásának, ezzel kapcsolatos, legtöbb ember, pokol létezésében, pokol valóságába, közönséges gúnyolódással, helyi általános, gyermekek rövid, este kellemesen, színpadon felvonulva, pokolról énekeltek, hallgatók kitűnően, fejünket ráztuk, tenger mélységébe, pokol csupán, ügyes reklámfogás, reklámozott termékeket, mennyország csokikockák, közelmúltban tett, korábbi templom, furcsa gondolatot, ételt illeti, legfrisebb hozzávalókat, legédesebb desszerttel, ördögi csokis, pokol humorosnak, pokolt elutasítják, népi kultúra, fontos kérdésekre, pokol gondolata, önkényes egyház, örök büntetésben, pokol létezésébe, modern világban, ilyen hitet, tanítást megkérdőjelezik, liberális teológusok, pokol gondolatát, keresztyén egyház, anihiláció vagy, igazak élnek, bizonyos időszakban, megtéretlen gonoszok, furcsa elmélet, hagyományos tanítás, közelmúltban készített, feltételes elméletek, evangéliumi teológiában, jelenlegi Evangéliumi, feltételes halhatatlanság, ortodox látást, gonoszok végső, örök tudatos, örök büntetés, második királyságának, olyan részlege, kiirtás feneketlen, hitrejutási alkalom, evangéliumot földi, nekik adott, bibliai tanítást, ógörög nyelv, következőket állította, 1991-ben rendezett, végnélküli gyötrelem, szörnyű teher, evangélium terjesztésében, teljes eltörléséhez, végtelen testi, ilyen kegyetlen, örök gyötrelem, szerencsétlen áldozatokat, pokol valóban, evangéliumi keresztyének, hagyományos tanításban, hallgatóit figyelmeztető, kortárs igehirdetés, modern evangéliumi, pokol tanára, pokolt tagadják, pokolra gondolnunk, névleges egyház, kifényesített fegyvert, színes egyenruhában, igazi hősök, tanítás körül, ortodoxia megvédésében, pokolra gondolni, evangéliumot ferdítették, elmúlt korok, félreérthetetlen, felszínességének, hozzájárulhatnék, papírszarvakkal, megsemmisülését, meglepődésünkre, megkérdőjelezés, megkérdőjelezik, evangélizálásra, megkérdőjelezte, értelmezéseknek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6592
  • e Hét: 40368
  • e Hónap: 69680
  • e Év: 257482
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.